...Jom Klik!! Klik!!...Menarik & Cantik...

Selamat Datang ke Blog IbuDarwisy

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Terima kasih atas kesudian anda berkunjung ke blog ibuDarwisy.
Bisnes kecik ibuDarwisy
untuk tempahan kek atau sebarang pertanyaan, sila....

WASSAP
0133250140

FB : Zurina Razalee

Instagram : zurinaaffwisy

TQ To All My Followers

Thursday, November 3, 2011

Mengandung Luar Rahim (Ectopic Pregnancy)

Tetiba rase terpanggil untuk share pengalaman aku masa mengandung ektopik dulu. Tu pun setelah kubaca dari A ~ Z pengalaman sorang rakan blogger ni. Tetiba sebak pulak hati ni. 

Semuanya bermula pada satu malam...Aku, suami & cousin lepak2 minum kat sebuah restoran di PJ. Tengah dok borak2 tu tetiba rase berdenyut kat sebelah kanan perut ni...Cecepat aku ke tandas. Dalam perjalanan ke tandas tu rase sakit makin kuat. Masuk je tandas trus longgarkan seluar. Aku turunkan penutup tandas, & terjelepuk duduk atas tandas tu. Rase sakit makin kuat (dah tak boleh tahan sangat). Aku cuba bersandar kat tangki air. Sakiiitttt....!!! Dalam 5 minit cuba bangun pulak. Kali ni memang tak tau nak cter sakitnya macam mane...Nak tak nak aku kena berjalan keluar jugak. Takkan nak jerit dalam tandas tu. Masa berjalan ke arah suami, badan aku dah tak boleh tegak lagi. "Sakiitt perut, jom gi klinik" itu je yang sempat keluar dari mulut aku. Suami aku ni tercengang2 jer tgok aku. Sebab tadi aku ok je kan. Bile tgok muka aku dah berkerut menahan sakit tu, suami aku trus pimpin aku. Dah tak boleh nak jln lagi. Dalam kete aku mengerang kesakitan...mase tu Allah saje yang tahu...tetiba terlintas kat fikiran ni..."aku dah nak mati ke??" sampai mcam tu skali aku pikir...huhu...
Nampak klinik berdekatan, trus singgah & doc tanye aku ade appendiks ke...aku jawab "tak tau la..saya tak pernah cek pun.." Doc tekan2 tempat sakit tu. Lepas tu die suruh aku pi kencing..nak cek aku peknen ke tak...& keputusan UPT +ve tapi kabur. Aku gembira sgt bila tau aku peknen lagi...Suami aku ape tah lagi..sengih sampai ke telinga. Doc pun cakap " I tgok suami u happy sangat dpt tau u pregnant.."
Dalam kegembiraan tu, sakit aku masih belum reda. Doc tu ckp kemungkinan mengandung luar rahim. Hah!!!Takut gler time tu. Risau sangat..Doc buat surat refer ke HKL.
Dalam kerete tak putus2 aku berdoa agar Allah ampunkan dosa2 aku & selamatkan baby dalam perut aku ni...Suami aku pandu kete laju giler...lane kanan tak kasi can orang lain dah...sampai je kat ED Hospital Bersalin, suami bukak pintu kete...Time aku turun kete tu...Aikkk???dah tak sakit laaaa...aku pelik tiba2...
Sampai kat kaunter, nurse ambik segala keterangan. Then naik tingkat 1 nak scan. Sementara tggu pakar, skali lagi aku wat UPT...same jugak..+ve tapi kabur. Tak sampai beberapa minit, doc sampai. Aku pun baring la...doc scan tgok takde ape2...lepas tu buat TVS pulak...Doc ckp "rahim kosong...tapi telur u kat dua2 belah ovari cantik & sihat..."mase die tarik kuar alat tu terlekat la saki baki darah...doc tu tgok darah tu & ckp ni darah period...bukan darah keguguran (ade beza ke eik..???)
Doc tu ckp aku tak peknen sebab tgok rahim takde tanda org peknen pun...sadis aku rase time tu. Doc tu bagi aku appointment dlm mase 2 mggu lepas tu....
After 2 weeks, aku pun gi la refer kat O&G HKL...same jugak la...wat UPT +ve..tapi kali ni terang sangat...
lepas tu gi scan.. skali lagi doc ckp tak nmpak ape2...so kena dtg lagi 2 mggu...
2 mggu lepas tu, aku dtg lagi skali...same gak situasinya...kali ni doc kate aku dah boleh discaj & die kate aku keguguran. Semudah tu je...walhal aku dah ckp takde darah ketul2 ke hape yang kuar...
Aku balik dengan kesedihan....tapi still berharap....

Namun pada 24.04.2010 aku telah dioperate krn disahkan peknen luar rahim. Itupun setelah meraung kesakitan skali lagi 3 hari sblmnya. Aku sangka sakit yang dtg tu cuma angin biase je. Sebab makin beransur pulih dari hari ke hari....lagipun doc kate aku dah gugur kan...takde la aku pikir ape2...

Pada malam 23.04.2010 tu, lepas balik keje..lepak2 sat....trus mandi..time nak pakai baju tu...rase sakit tu trus serang rahim sblh kanan & aku jatuh terduduk kat bucu katil...sambil menahan sakit tu, sambil aku meraba cari baju. Pakai baju sikit punye lame time tu. Siap je pakai baju , aku terbaring...mase ni tak tau nak bandingkan sakit tu macam sakit ape...nak bersalin pun tak sakit mcam tu....badan aku kaku..tak boleh bergerak langsung. Sakit kat rahim, tulang rusuk kiri & kanan, bahu kiri & kanan. Sikit je aku bergerak..meraung la jawabnya. Semalaman bergelut kesakitan..kejap tetido..kejap lagi terjaga...sampai la tengah hari pada 24.04.2010. Aku dah boleh bangun & makan nasik...

Bile dah blh bangun aku trus ke klinik swasta...Doc ckp aku ade simptom luar rahim. Die buat surat refer ke HKL semula. Kali ni aku trus di bawa masuk ke zon kritikal. Doc cek & scan...takde ape yang nampak pun...yang pasti UPT +ve. Aku ade gak dengar doc ckp "Ektopik lur biasa" Tak pulak aku tnye kenapa. Yang pasti, time doc mintak permission kat aku utk operate & nak kikis dinding rahim aku yang tebal tu, aku rase nak nagis je...suami tak dibenarkan masuk, so aku sorang2 menahan sebak. Dtg je sorang doc lelaki ni, aku tnye, "Dr, kenapa nak operate??" (Blh tak tnye mcm tu...)...skali doc tu sound aku "Awak ingat kite suke2 ke nak operate awak...??" Aku terdiam....Ya Allah takutnya...macam mana la operate tu...

Siap sign segala surat tu, suami aku masuk utk salinkan baju...Sempat la berckp ngan suami ape yg terjadi... Suami aku agak terkejut...Dah siap semua, trus doc tolak aku ke bilik pembedahan...kepala aku dah melayang entah ke mana..
Sampai depan pintu bilik pembedahan tu, sepasukan doc dah tggu. Aku gementar bukan main ler tgok diorg dok keliling aku. Sorang doc bgtau suami yg pembedahan ni berisiko...kpd pundi kencing & rahim aku jugak & ditambah lagi aku tak puase...
Pucat tgok muka suamiku itew...macam org nak nangis pun ade...aku yang terbaring ni redha jer...sambil dalam hati dok bace macam2...Pastu trus masuk bilik bedah tu....doc suruh aku depakan lengan ni...& bius aku...sambil tu doc pesan. "jgn tutup mate, jgn tutup mate"...aku pun trus tak sedar lepas tu...
Masuk pukul 7ptg...2 pagi baru keluar...lebih kurang 7jam...keluar je dari bilik tu, aku nmpak jelas wajah suami yang sayu tu...adess..nak nangis tp aku tahan...nurse tolak lagi kedepan. aku nmpak wajah MIL & makcik aku....mane darwisy ngan Mak ni...??Rupe2nye mak jage Darwisy kat bawah...bebudak tak leh masuk....seb baik jugak la darwisy takde...kalo tak melalak jugak aku time tu...

Segalanya aku redha...Bukan rezeki aku..Allah Maha Mengetahui segalanya....

No comments:

Click!!!Intersting...........!!!