...Jom Klik!! Klik!!...Menarik & Cantik...

Selamat Datang ke Blog IbuDarwisy

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Terima kasih atas kesudian anda berkunjung ke blog ibuDarwisy.
Bisnes kecik ibuDarwisy
untuk tempahan kek atau sebarang pertanyaan, sila....

WASSAP
0133250140

FB : Zurina Razalee

Instagram : zurinaaffwisy

TQ To All My Followers

Wednesday, September 21, 2011

Ibu kate Darwisy dah besar & tak perlu pakai pampers lagi

Pejam celik, pejam celik...Darwisy dah 2 tahun 8 bulan...setahun dua lagi dah kena pegi sekolah...
Sekarang pun selalu mintak nak beg sekolah...lalu depan Tadika Cahaya Ummi, mesti panjang je leher nak tengok kawan2 kat sekolah tu...
Ibu harap Darwisy takde masalah untuk pegi & belajar kat sekolah bila sampai masanya nanti...

Harapan Ibu lagi....supaya Darwisy cepat2 tak pakai pampers lagi...tengok anak kawan2 Ibu dah ramai tak pakai pampers. Dalam hati ini dah beberapa kali nak train Darwisy...tapi yang sempat Ibu buat 2-3 kali je...penat ler nak lap air kencing Darwisy...kalau kat lantai boleh tahan lagi..kalau kat sofa???huh...memang kena tahan hati ini...nak marah..anak Ibu ni bukannye tau ape pun lagi...

Dah lama berkubur niat hati Ibu ni...tetiba petang Ahad lepas Ibu saje jer tak nak pakaikan Darwisy pempers..."Darwisy dah besar...tak perlu pakai pempers lagi...pampers ni nanti bagi adik pakai tau...kalau Darwisy pakai pampers, nanti adik nak pakai ape..."
gitu la ayat psycho aku (psycho ke...?hehe entah le...)...
Mujur la Darwiy bagi response yang positive...
Tapi misi ibu gagal jugak kali ini...sian Opah pulak kena bersihkan air kencing Darwisy..Ibu takde time tu...
Bile balik aje...Ibu soal Darwisy pulak "Kenapa kencing dalam seluar?Kan Ibu dah pesan...nak kencing kat...." tak sempat Ibu habis cakap...Darwisy sambung "...toilet"...

Part ni yang ibu tak tahan...Ibu rase nak tergelak je dengar mulut anak Ibu yang semakin petah bercakap sekarang ni...

Esoknye, ibu balik keje..Opah kate Darwisy buat hal lagi...Darwisy sendiri yang kate kat Opah takmo pakai pampers sebab Ibu kate Darwisy dah besar..tapi Darwisy kencing pulak atas sofa...
Sian, Opah lagi yang kena bersihkan....

Semalam, Ibu balik keje...tapi salam Ibu tak berjawab macam selalu...rupenye Darwisy tengah mamai2 baru bangun tido...macam bese la..Ibu gomol2 pipi & hidung Darwisy nak lepas rindu...
Tapi..kali ini Ibu terkejut...Darwisy tak pakai pampers...???
Opah kate...Darwisy dah lame tido...jadi cepat2 Ibu angkat Darwisy pegi toilet...

Salin seluar...& no need pampers...haha..Ibu suke..suke...suke...
Selang 1-2 jam....bawak lagi Darwisy ke tandas...Ibu dah tak dengar lagi alasan Darwisy takleh nak keluarkan air kencing tu....
Ibu seronok dengan perubahan itu..

Hari ini...semoga Ibu akan dengar berita yang lebih baik lagi...InsyaAllah...

##Sekecil manapun perubahan yang anak kita buat...itu merupakan kejayaan paling besar yang Ibu & Ayah akan rase...

5 comments:

ashra said...

2 tahun 8 bulan ye..hampir da berjaya tu rin..tahniah kat darwisy..

saya aleesya,2 tahun 4..
masalah besar sbb die yak yak pun tak nak bitau lagi.die buat tatau je bila da yak.geram..byk kali ajar,suh ckp,nmpknya die tak cukup sedia kot.nak lepaskan yg ni dulu,baru lej potty train kan..

mak sy kate,dulu,saya pun sama..3 tahun yak2 pun diam je..

Rin_Aff said...

ash, pelan2 bagi Darwisy belajar sendiri...sebab die sendiri dah rase rimas...
kalo die yak yak...die akan mintak tlg basuh...kalo lambat die bukak sendiri pulak...habis berciciran...ermmm...

Nanti dah sampai masanya, aleesya mesti akan cakap jugak...sebab die sendiri akan rase rimas nanti...

mase saya kecik dulu pun saya diam jugak kalo yak yak..hihi...

fisa othman said...

seronoknya kalau Darwisy dh berjaya...ermmm lebih kurang umur Irfan gak ni...Irfan buat ikut mud...kalau nak ckp dia akan ckp...kalau tidak kadang2 tu dh tercicir baru bgtau...:D

linda a.k.a ibusumaiyah said...

seronok tengok anak-anak membesar kan?...masa berlalu takkan datang semula..:)

Rin_Aff said...

fisa; macam2 ragam bebudak ni...
kadang2 buat kite ketawa...marah...errrmmmm ;)

linda; kekadang saya terbayang jugak masa akan datang...bile anak dah besar...pasti rindu saat zaman kanak2 diorang...=P

Click!!!Intersting...........!!!