...Jom Klik!! Klik!!...Menarik & Cantik...

Selamat Datang ke Blog IbuDarwisy

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Terima kasih atas kesudian anda berkunjung ke blog ibuDarwisy.
Bisnes kecik ibuDarwisy
untuk tempahan kek atau sebarang pertanyaan, sila....

WASSAP
0133250140

FB : Zurina Razalee

Instagram : zurinaaffwisy

TQ To All My Followers

Friday, April 1, 2011

Sedikit tips untuk pengguna Kad kredit

Ting...tinggg...
Aku pun cek mesej kat inbox...
Tawaran utk apply kad kredit dr sebuah bank...
Trus aku tutup...
Hari ni smpai lg mesej...dr bank yg sama gak...

Nak kate x suke...Aku pun ade Kak kredit..tp bg aku kad kredit ni berantu..
Wlu ape pun...ade kebaikan & keburukannya...
Bergantung kpd diri sndri la kan..?

Cukup laa 1 je kad kredit aku..
Utk kegunaan time emergency..
Tu pun kekadang terbabas jugak..

Masing2 ade sbb kenapa diorg perlukan kad kredit...
Kalau digunakan dengan cara berhemah..ok aje...

Kalo sebaliknya..memang mengundang masalah besar la jawabnya...
Nama pun kredit...

So...ni ade beberapa tips bagi pemegang kad kredit (akaun yg masih aktif yer..) untuk tidak mengundang masalah besar tu...

1 Elakkan mengunjungi shopping complex time cash takde dalam poket.

2 Senaraikan barang-barang yang menjadi keperluan sahaja sebelum pegi bershopping...
Kalo tak nnti ade je brg2 extra dan x berkenaan korang jinjit bwak balik...

3 Buat2 tak nampak je dengan barang2 yang out of list korang.

4 Jangan slalu set mind "Guna je kad kredit, nnti dapat gaji..bayar la.."
Hah..nape tak guna cash? Sure mase tu poket tengah kering kan...
Gaji bulan ni tak cukup, bulan depan pun slalunye sama la...
Penyudahnye...tak terbayar...

5 Dahulukan keperluan dan bukan minat yer...
Yang penting kena ukur dulu tahap kuasa beli korang..
Kalo tak mampu jangan cuba2 tenyeh kad kredit...
Nanti tido malam dok tongkat kepala...fenin pikiaq pasai hutang...

6 Dapat gaji cepat2 bayar..at least minimum payment..Jangan tangguh2..

7 Tinggal je kad kredit kat rumah...Bile dah takde kad kredit dalam wallet, sure korang takot nak ambik brg2 yg mengarut meraban semua tu...Kalo tak nanti terlintas kat otak tu..."Takpe...kalo tak cukup cash, kad kredit kan ade.."

8 Last but not least, kuatkan iman...ikat nafsu tu...

Ini berdasarkan pengalaman sndri & kawan2 aku..
Selamat beramal...

Kalo suke klik sekali je..
banyak kali pn takpe..(",)



3 comments:

syuhaila binti mustafa said...

ai ibu darawisy... sy pon ibu darwish jg.. tp lain2 bapa.. :P

Rin_Aff said...

haii...salam kanal...
ramai btul ibudrawisy yer...

HAPPY BLOGGING SYUHAILA...

Alan said...

hyeee jejalan sini ^_^"

Click!!!Intersting...........!!!