...Jom Klik!! Klik!!...Menarik & Cantik...

Selamat Datang ke Blog IbuDarwisy

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Terima kasih atas kesudian anda berkunjung ke blog ibuDarwisy.
Bisnes kecik ibuDarwisy
untuk tempahan kek atau sebarang pertanyaan, sila....

WASSAP
0133250140

FB : Zurina Razalee

Instagram : zurinaaffwisy

TQ To All My Followers

Friday, April 29, 2011

Jangan ajar anak aku jadi anak yang durhaka!!!

Sejuk perut IBU mengandung bile anak dah pandai itu ini...kire menunjukkan perkembangan yg positif laa...Bukan perut je..tapi hati IBU ni...sejuk sangat...bahagia & segala mcm perasaan laaa...Zaman yang kian mencabar niii...memang membuat hati IBU jadi risau akan anaknya...Pengaruh negatif banyak...Jadi, IBU & AYAH nak bina tembok yang besar, tinggi & kuat kat dalam hati anak niii...Supaya dapat menangkis segala anasir negatif tu semua...Sbb ia pasti datang menghampiri...meskipun tak diundang...

Acapkali menerima ucapan terima kasih dari si anak setiap kali tlg membancuh susu, memang meruntun hati IBU niii...Malah tolong bukakkan channel kartun, VCD kartun,...semuanya lah... 
"time kacih IBU"
Ya Allah, aku hanya mampu menadah tangan kerna mengsyukuri nikmatMu..

SIRI A

Episod I

"Darwisy, ingat ni IBU pesan...Kalau ade orang bagi minum air sejuk, ais krim @ jajan...Darwisy kena ckp mcm ni...{"IBU saya tak bagi saya minum/makan ni...nanti saya batuk..tak elok untuk kesihatan"}"

Respon: Darwisy diam je...tak tau la die faham ke tak...

Episod II

AYAH cuba menguji anaknya...

Ayah :: Darwisy, nak ais krim tak?Nanti ayah blikan...nak tak?

Respon :: "Tak nak, nanti batuk"

Ayah :: Pandainye anak AYAH...

SIRI B


IBU tengah surf internet...dok ralit...sampai tak perasan si anak cuba sampaikan sesuatu...

Manusia akal pendek :: Cakap kat IBU, "PEKAK!"

Respon : "PEKAK!"  
[sesungguhnya anak kecil ini tak mengerti. Mungkin kerana takut...jadi diikutkan sahaja ape yg disuruh]

Muhammad Yusuf Darwisy itu nama pemberianku & suami...Anak itu anak anugerah dari Allah buat kami...Jangan sesekali megajar anak itu menjadi anak durhaka. Kalo niat nak conteng kain putih itu...Kau boleh pergi...Kalau tak, kami yang akan pergi jauh dari sini...


5 comments:

nureen said...

betul.. sejuk perut ibukan bila ungkapan terima kasih sentiasa terucap di mulut anak..

anak saya pon sama "tq" dimulut tp bkn semua org dia akan ucap. tambah paling sayu bila saya sediakan lunch @ dinner, pernah elly duduk seblh saya & usap pipi saya "syg mummy" pastu siap kiss lagi "mummy pandai"(dgn senyuman)... rasa dihargai tau masa tue.. ;)

hunybie said...

ish..susah ye nak jaga anak..
mb kita da jaga & asuh dia dgn cara yg elok..
tp pengaruh buruk dari org lain, kawan2,tv, tenet dan macam2 la,kt mmg tak boleh nak kawal..takut kan..
hahaha..cam ada anak je bunyik..

Rin_Aff said...

nureen::takde yg lebih membahagiakn bile anak2 membesar & menjadi yg terbaik...
tp..sgt terkilan bile ade yg mengajar yg bukan2...mgkin die tak pernah ade anak...
hati saya menangis bile ingat blk...

hunybie::mcm2 dugaan dr Allah s.w.t...semoga menjadi isteri yg soleh & ibu mithali kpd bakal suami & anak2 yer...

padlie said...

budak2 memang mudah belar dari orang di sekeliling dia..
tanggungjawab kita sebagai org dewasa untuk tunjuk teladan yg baik pada mereka..

Rin_Aff said...

padlie::org dewasa patutnye lebih matang & tahu baik buruk...
kuciwanye bile yg dewasa ngajor yg bukan2...sadis betul

Click!!!Intersting...........!!!