...Jom Klik!! Klik!!...Menarik & Cantik...

Selamat Datang ke Blog IbuDarwisy

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Terima kasih atas kesudian anda berkunjung ke blog ibuDarwisy.
Bisnes kecik ibuDarwisy
untuk tempahan kek atau sebarang pertanyaan, sila....

WASSAP
0133250140

FB : Zurina Razalee

Instagram : zurinaaffwisy

TQ To All My Followers

Wednesday, March 9, 2011

Lempeng Jagung


Today aku nak share pasal Lempeng Jagung kesukaan family aku...
Biase la aku...kalo masak pilih resepi yg senang aje...

1stly aku nak tayang rupe paras lempeng setelah dimasak yer...


Bahan2 yg diperlukan ialah:

Tepung gandum 1 cawan
Gula 1-2 sudu besar (kalo nak manis lg..tmbah ler gula lg)
Garam (1 sudu kecik)
Serbuk penaik (2 sudu kecik)
Susu cair segar 1 cawan
Telur 1 biji
Minyak masak 2-3 sudu besar
Mentega (aku guna butter cup)

Inti : (optional)
Aku cadangkan ; jagung dlm tin / kaya / butter lady's choice / nak mix pun sodap juge...

Cara nak buat :
1.Tepung, gula, garam & serbuk penaik digaul rata. Aku akan bancuh ngan skit air (ikut resepi asal x suruh  pun)
2.Susu, telur & minyak masak diblend (aku guna blender jer)
3.Masukkan tepung, gula, garam & serbuk penaik yang dah digaul tadi ke dalm blend..Blend la sampai rata semua bahan2 tu.
4.Panaskan kuali & campak sikit butter cup.Rata2kan butter cup kat d;m kuali tu.
5.Ambik satu senduk tepung yg dah diblend tadi tu...buat mcm lempeng biase tu..jgn besor sgt..wat kecik2 udah yer...
6.Dah masak...sapu aje intI...Siap!!!

Sesuai dihidang bila2 mase saje...okesss...SELAMAT MENCUBA...

Klik..! to Like




No comments:

Click!!!Intersting...........!!!