...Jom Klik!! Klik!!...Menarik & Cantik...

Selamat Datang ke Blog IbuDarwisy

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Terima kasih atas kesudian anda berkunjung ke blog ibuDarwisy.
Bisnes kecik ibuDarwisy
untuk tempahan kek atau sebarang pertanyaan, sila....

WASSAP
0133250140

FB : Zurina Razalee

Instagram : zurinaaffwisy

TQ To All My Followers

Friday, March 11, 2011

Pengalaman aku...tak syok pun...tapi mungkin info berguna...

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia...
Dear Readers,

Semuanya gara2 penyakit diabetes atau lebih dikenali sbg kencing manis...
Aku sekadar ingin berkongsi sedikit info tentang penyakit ni...
Wlupun aku sebenarnya x tahu aku dikategorikan sbg org yang menghidap Gestational Diabetes (GD) atau Diabetes Mellitus (DM)...
Kalo korang nak tau,GD terjadi pd wanita mengandung iaitu sblm ni wanita tu xde diabetes tp bile mangandung je paras glucose dlm darah tetiba jer naik..ade jgak yg kate 'pembawakan'...(korang faham x eik..?buat2 paham aje laaa...kih kih..)
DM pulaks, penyakit yg carik sendiri laa...sbb amalan pemakanan yg x betul...& dah menggagalkan pankreas untuk menghasilkan insulin...(lebih kurang camtu laa)

2 keadaan yg sering dikait rapat ngan penghidap k.manis ialah Hypoglycemia & Hyperglycemia
HYPO terjadi apabila gula dlm darah rendah
HYPER pulaks sebaliknya laa..

Simptom hypo yg slalu jd kat aku ialah menggigil...
Simptom hyper yg slalu jd kat aku plaks ialah fenin2...

Bagi aku...Usia aku yg baru nak masuk 28 tahun...terlalu muda untuk menjadi penghidap penyakit nii...so kena cari jln how to prevent penyakit ni dr trus menjahanamkan sistem badan aku...
Puncanya...?
Aku kuat mkn..????
Ya...kalo x...takkan badan aku besor cenggini..
(korang jgn ejek aku...terhina rase diri ini...wlupun sah2 mmg salah aku...(-.-))
So...all the gadget @ tool yg aku gunakan niii sgt membantu...at least aku blh control sket nafsu mkn ni...
Actually...penyakit ni under control lg...
Bacaan gula aku pun x tggi...masih dlm lingkungan normal..tp dah border line arr...
Tgok jgak ape yg aku mkn...hihi
So..skali skala korang gi la cek kat klinik ke..kat farmasi caring pun ade..skali cek rm4...tp make sure 2 jam lepas mkn tau...@ jgn mkn slpas pukul 10mlm smpai la pg esok korang gi cek...
bukan ape..kekadang kite rase kite sehat...tp x cek x tau kan...
so x rugi...k




TQ yer bace entry aku niii...

Klik..!! to Like




2 comments:

Mrs. Amad said...

yea..b4 blk remind sy utk cek ye..hihihihi..penting!!
sy pun lmbat cek taw2 dah kanser tahap3.bahaya kan?
tp takpe kak, dosa2 gugur bile kte terima n redho dgn sakit yg Allah trunkan. InsyaAllah..

Rin_Aff said...

dla:: terdelete pulaks cmment akaq...
kalo ingat sat lg akak remind yer..
sabar yer dik...kite berdoa jer kpd Allah s.w.t...

Click!!!Intersting...........!!!