...Jom Klik!! Klik!!...Menarik & Cantik...

Selamat Datang ke Blog IbuDarwisy

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Terima kasih atas kesudian anda berkunjung ke blog saya.
Ampun & Maaf andai coretan saya tidak menyenangkan kalian...
Blog ini dibina sekadar ingin mengisi kekosongan masa & melapangkan fikiran ini...



TQ To All My Followers

Friday, November 21, 2014

Kita tak hebat sebenarnya

Salam Jumaat


bila dapat order, sedaya upaya buat yang terbaik
sukat timbang dijaga
kebersihan juga...
nak makanan yang kita buat tu berkat, kita doa juga...

tapi...kita juga manusia...
tak lepas dari kesilapan, kecuaian & memang kita lemah sebenarnye


Dikesempatan ni ibuDarwisy mohon maaf kepada semua ye
especially customer yang beli kek kite nii...
atas segala kekurangan
 
mungkin kek kita tak sedap seperti yang diidamkan
tak cantik seperti yang diharapkan...
 
mohon maaf ye semua...
di Hari Jumaat yang mulia niii...
 
semoga kemaafan yang diberi dapat menjernihkan hati kita semua

nak share sikit kata-kata yang telah di kongsikan oleh Kak Nieza Nor Hamnira di FB beliau...
 
Allah lah yang memberi rasa. Jika ada yang mengatakan masakan kita sedap, ketahuilah bahawa bukanlah air tangan kita yang membuatkan ianya sedap.Allah yang memberi rasa dan menjadikan ianya berkat,  atas usaha dan doa kita serta doa orang lain juga.Bukan setiap masa masakan menjadi dan sedap. Cuma, setiap ketika itu Allah tutup aib kita. Allah menjadikannya tidak ter-sebut oleh sesiapa. Subhanallah, maka ingatlah, bahawa bukan kita yang hebat. Allah lah yang memberi rasa dan memberi berkat.
Terima kasih Allah.


notakaki : ibuDarwisy banyak mende lagi nak kena blajo. pepun alhamdulillah.
tq tak terhingga buat customer semua. sebab sokong biz kite yang kecik2 aje nii..
apatah lagi yang tolong promote tu...semoga Allah memberkati anda2 semua...

Wassalam

Frozen lagiiii



kek span vanilla
fully fresh cream
edible image


dijemput jugak ke majlis makan2..
ala jiran je pun... (",)



tqvm ella

alhamdulillah

Tuesday, November 18, 2014

Kek Red Velvet & Kek Coklat Moist dalam bekas kecil

  Red Velvet



Kek Coklat Moist
Almond & Walnut


Cheese tart

blueberry cheesetart ni biasenye jual di pantri ofis
ala...dok opis kan asyik lapor je...
dengan sejuk ekon lagi...

buat cheesetart ni memang enjoy...
tapi time masukkan fillingnye je la...
time nak buat shell die tu...mau la sampai tertido ibuDarwisy ni...
masa mula-mula cuba buat memang stress la time nak buat tart shell
dah buat 2, 3 kali ni dah ok la...

selain menjual kat ofis... ade jugak la tempahan dari luar
alhamdulillah


lupa nak lukis bunga2 atas cheese tu...hihi


tart shell yang sedang menunggu giliran untuk dibakor


ade jugak tart shell yang dah siap dijual kat kedai-kedai kek

tapi kalau buat sendiri lagi puas hati & berbaloi...

Melukis atas kek

Assalamualaikum & Selamat Pagi

Ini pengalaman pertama melukis atas kek
Kek ni ditempah oleh kawan lama
Dah bagitaw dia, saya tak pernah melukis
Disebabkan kedegilan dia, maka dapatlah IbuDarwisy tambah pengetahuan baru
Pernah baca di blog Aku Zack
Kak Zack lukis guna piping jelly
Jenuh ketenung-tenung...dipkir-pikir...macam x reti je nak buat macam tu
hihihi

Jadi teruslah menggugel...
dan akhirnya guna teknik transfer buttercream
jadinya...sehari sebelum tarikh kawan nak pick up kek tu...try & error je dulu...

dan hasilnya seperti dibawah..
hasil try & error..terus guna untuk letak atas kek...
teruja sangat tengok hasil lukisanku itu...hehe..
ade macam Mei Mei tak...?



deko kek ni ibuDarwisy ikut contoh yang dah dibagi awal-awal lagi....

ibuDarwisy nak ucapkan ribuan terima kasih kepada Wanie sebab sudi order kek birthday anaknya nii...

terima kasih jugak buat empunya blog Yatie's wonder kitchen
kawan-kawan yang nak cuba lukis-lukis atas kek boleh klik link ni ye...

buibui

Tuesday, November 11, 2014

Kek Frozen. edible image.

tempahan mengejut!
idea terkejut jugak yang keluarnye...
 
guna apa yang ada je...
 

 
kek harijadi untuk kak ngah cantik!
 

 
tq mak sedare kak ngah cantik yang sudi tempah...
 
Alhamdulillah
 
#dah lama tak hapdet blog...
#lama tak blogwalking...

Kek untuk babah rock

Ini pengalaman pertama buat figurine
yang amatlah mencabar
masih blajo lagiii...hihi
 
banyak kelemahan perlu diperbaiki
 
ini order salah sorang kawan yang banyak support biz kecik ni..
terima kasih ribu riban..
 
dapat je order terus susah hati...
berhempas pulas jugak menyiapkannya...
 
deko memang dimintak seperti ini...
rumput hijo memenuhi kek...
 
kaler vespa pun dah ditentukan..
tang mana hijo..tang mana putihnya...
 
lain-lain itu ayahDarwisy yang punya idea...
 

Kek coklat moist
Buttercream, choc ganache, fondant & gumpaste
1.5kg+
 
 
Alhamdulillah...
 
 
 


Click!!!Intersting...........!!!