...Jom Klik!! Klik!!...Menarik & Cantik...

Selamat Datang ke Blog IbuDarwisy

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Terima kasih atas kesudian anda berkunjung ke blog saya.
Ampun & Maaf andai coretan saya tidak menyenangkan kalian...
Blog ini dibina sekadar ingin mengisi kekosongan masa & melapangkan fikiran ini...



TQ To All My Followers

Tuesday, April 26, 2016

Kek Aiskrim - Kek perisa butterscotch & aiskrim vanilla (Tema FROZEN)


Kek aiskrim tema frozen ni ni ditempah oleh Ena...adik kepada Eda ex classmate ibuDarwisy masa form 3...

Mulanya Eda yang tempah kek aiskrim ni sempena birthday hero ke-2 nya...
Kek aiskrim vanilla... 
Eda minta ibuDarwisy letak mainan kereta...simple je deconya
Kawan ibuDarwisy, Eda ni suka order kek yang tak pernah ibuDarwisy buat
kire suka bagi cabaran laa..hehe
ni laa kek ais krim pertama yang ibuDarwisy buat..
siap letak dalam icebox sebab takut cair...
nampak tak ais2 kat tepi kek tu...

Kek perisa vanilla + aiskrim vanilla
 apepun..alhamdulillah...dapat feedback baik dari Eda...
ye la..mane tak risau...1st time buat pulak tu kan...








nak cuba?
wassap je ibuDarwisy yer
013 3250140

boleh jugak follow FB : Zurina Razalee





ok lah...

sampai jumpa nanti ye...
next entry...

sorry la ek...asyik citer pasal kek je... (",)

Friday, April 22, 2016

Spaghetti Carbonara versi campak-campak



ni salah satu makanan feveret

10 minit siap!!!!
tapi make sure spaghetti tu dah rebus siap2 laa...

senang je...

1.bawang besar (holland/merah) - 2 biji
2.bawang putih - 3 ulas
3.isi ayam 
4.serbuk oregano
5.serbuk lada hitam
6.susu segar
7.garam

- optional
*whipping cream (dairy)/cooking cream
*cream cendawan campbell's 

cara-cara

bawang besar + bawang putih potong dadu

panas sikit minyak dalam kuali
pastu campak bawang2 tu

isi ayam tu agak2 nak buat rencah - ikut suka banyak mana
nak potong macam mana pun ikut suka

bila bawang2 dah kuning2
campak isi ayam pulak

masuk serbuk lada hitam & oregano

masuk susu segar...agak2 je nak byk mana

bubuh garam

ambil spaghetti campak lagi...
gaul2

siap!!!

bahan optional tu
boleh join sekali ngan susu segar tu kalau suka...
nak letak salah satu pun boleh
kuantiti tu agak2 je taw...
tapi kalau tak letak langsung dua2 tu pun okayy...
cuma kuah tu akan cair je
tapi rase sedappp

kalau tengok gambar yang aku tepek ni...
aku letak semua
tapi kena tambah sikit air panas...sebab pekat bebenor

tapi kalau letak mushroom cream tu...lagi baik takyah letak garam dah...just nice



kalau google..resepinya tak lari sangat pun
ada yang guna prego carbonara 
ada yang campur sikit ngan susu

ok lah..

selamat campak mencampak ye
biase resepi main campak2 sedap taw...
hahaha


p/s: serbuk oregano & lada hitam tu buh je byk sikit pun takpe...


Thursday, April 21, 2016

hari tanpa ayahDarwisy

Hari ni perlu rushing
nak ambil Yusuf Darwisy balik sekolah
waktu balik sekolah darwisy ikut waktu solat Asar
kalau awal, awal lah Darwisy balik
sesudah solat baru cikgu bagi balik

maknye keluar opis pukul 4.30ptg, harus lah berkejaran supaya anak tak tunggu lama sangat

ni sebab ayahDarwisy outstation 2 hari ni
jarang2 kena outstation
tu terasa sangat bile sesekali ayahDarwisy takde
terasa busy sikit
sebab semua nak kena buat sendirian kannnn

adeyyy... buat gelak dek orang jer...
hihihihi

orang anak seploh 
relaxxx je...

k la..
bui



Wednesday, April 20, 2016

Hokkaido Chiffon Cupcakes

delivery subuh tadi 20.04.2016 ~ order dari cikgu
 Cupcakes Hokkaido ni ibuDarwisy belajar dengan ticer Hamnira yang terkenal dengan kek2 rugged tuu...
memang admire sangat ngan ticer ni
hasil kerja yang memang rugged tapi nampak cantik dan menyelerakan
tapi masa belajar cupcake ni..ticer Hamnira kata tak boleh buat rugged2 nanti tak menjadi cupcake ni
cupcake Hokkaido ni kena buat dengan penuh sopan & santun..baru die jadi elok



gambar kat atas ni diambil masa attend kelas tuu
haa...sedap tau filling tu semua...
ada ...
mango
strawberry
custard/vanilla
gula melaka
cendol
sweet corn

tapi sekarang ni ibuDarwisy pelbagaikan lagi flavour untuk filling tu..
durian
blueberry

kalau ada customer mintak flavour selain dari yang tersenarai tu...
in shaa Allah boleh je ibuDarwisy buatkan...



ni 1st order
dup dap jugak nak buat masa tu


tengok.!!! gebusssss tak cupcake ni...
memang gebus gebas sangat...
cupcake ni ringan je
mak ibuDarwisy memang suka sangattt
takyah letak filling pun takpe..
makan cenggitu pun dah sedap dia kata...
(mak haruslah sokong produk anaknya kan...(",))


cupcakes Hokkaido ni ibuDarwisy jual dalam kotak camni
sekotak ada 25pcs


filling tu bukan kat atas tu je taw..
kat bahagian dalam tengah2 cupcakes tu pun ada filling
jadi, setiap gigitan tu memang akan terasa la filling tu..
cupcakes ni memang tak manis...
tapi kalau makan beringat-ingatlah jugak ye..

angan-angan ~ ibudarwisy teringin nak buat kek yang selamat dimakan oleh pengidap kencing manis

Tuesday, April 19, 2016

syukur...ada yang sudi promote bisnes keciputku ini~~~

assalamualaikum

brownies ni ibuDarwisy buat masa last weekend
customer ni 1st time order dengan ibuDarwisy

tq Kak Lond, yang sudi promote
memang sangat berterima kasih kat kawan-kawan yang baik hati tolong promote hasil air tangan ibuDarwisy ni...

nak sebut sorang2...memang ramai laaa..
Allah tahu...ibuDarwisy ni tak reti nak promote mempromote nii...hehe

jadi Allah hadiahkan kawan-kawan, kenalan-kenalan yang baik hati cenggitu kan...
syukur sangat...   

brownies walnut 
 ok, kat sini ibuDarwisy nak tepek feedback dari customer ni...
ofkos la feedback yang baik2 je kan...kihkih


customer ni berbangsa cina...
& dimaklumkan dari team 'dragon boat'
memula dengar nama team tu...macam ganas je kan...
mula la tertanya sendiri
'dengan sape aku berurusan ni?' (",)

pepun...tq sangat la kat Lah Fai ni..
siap tanya feedback kawan2 dia lagi...

yang buat terharu tu...dia siap mintak izin nak share contact ibuDarwisy kat kawan2 dia...
alhamdulillah..mane la taw kan..
terbukak lagi satu pintu rezeki ibuDarwisy... dalam market non muslim pulak...

jarang2 jugak jumpa non malay yang nak up bisnes org melayu kan
orang melayu sendiri pun kadang2 tolong down lagi ade la...
tapi bukan la semua kan...
so far kawan2 ibuDarwisy semua baik2...
takde la nak comment yang tak baik terang2 dalam facebook ke...
kat blog ni ke...
kadang2 ada jugak kekurangan ibuDarwisy kat mana2...
dari segi deco ke, rasa ke, harga ke...
diorang tegur belakang2 je...
tak pernah lagi yang terus comment kat blog ..siap banding2 harga kat tempat lain
at least tanya la dulu...

~aku manusia biasa... ;)


Wednesday, April 6, 2016

sengaja tukar penutup botol




ayahDarwisy kata ni supaya tiap kali minum air...
Darwisy akan teringat kat ibu
& Ibu pun akan teringat kat Darwisy

dalam hati
"sweet jugak laki aku ni"

hihi...

tapi betul..memang teringat kat Darwisy setiap kali nak minum air...

lagipun blocking kaler kan...memang terperasan la...eh kaler lain laa..
tu terus ingat...ni penutup botol Darwisy...hehe


Brownies


Ingat-ingat balik...aku start buat brownies bila Kak Sheila yang tiba-tiba tanya...

Zu, pandai tak buat brownies?

Zu tak pernah buat kak. Tapi kalau akak nak...boleh je Zu tolong buatkan..(dalam hati "harap2 die order la ngan aku") - eleh biase la kan...orang niage keciput macam aku ni mesti harap orang order betoi tak..mihmih

dan lepas tu simptom gelabah aku akan datang..aku akan gugel resepi dulu..pastu berapa harga pasaran.
Memang tak professional langsung!!!
ngaku siap-siap...
hehe

tapi..syukur la..kebanyakan yang start order tu kawan-kawan terdekat je kan...sempat la aku mem'professional'kan diriku ini...(haha)


idea suruh bubuh walnut bebanyak tu pun idea Kak Sheila la...
baru-baru ni ayahDarwisy siap cakap lagi...
eee..tengok orang tak letak pun walnut macam tu...orang letak stoberi, coklat...belajar kat mana ni?

uii kemain kondem aku ye...
bior le...dah orang suke...buat je la...
melawan ko...(minta maap balik ler pastu...ngehngeh)

sebenarnye, ko nak letak ape pun ikut suka hati lah...ikut selera masing-masing
tak berdosa pun...

brownies ni memang dah glamour....
especially brownies kedut...lagi kedut lagi mengancam tuuu...
tapi brownies aku ni xde kedut2
retak2 ade laa...
bagi aku  dari rasenye lebih kurang je kot...

teknik sebatikan adunan tu je kot berbeza & kuantiti bahan2 tu jugak lain

brownies yang aku dok buat jual ni...100% guna brown sugar
kalau brownies kedut tu ade gula kastor rasenye

kalau salah sila betulkan...kang master-ji yang baca...salah pulak info ni..mamfuss aku...

pepun ramai yang rasa sekali...terus suka ngan browies ni..
terasa kecoklatannya...memang pekat!

tapi untuk makan sendiri, aku lebih suka kosong je...takyah drizzle ngan choc ganache ke ape ...
memang layannnn...
letak kacang walnut pun dah cukup...bila tergigit kacang tu yang buat lagi nikmat...

cuma citarasa orang kenalah ikut bila nak berjual ni...
ada yang kata kurang manis...
ada pulak kata manis...
jadi kena adjust la part gula & serbuk koko tu....

so far, memang akan dapat repeat order once diorang dah rasa...

Alhamdulillah
sesungguhnya Allah lah yang memberi rasa....




Click!!!Intersting...........!!!